07 May 2011

Haiwan Liar!?

Salam semua...

Saje je buka topic ni sebab mungkin kita atau manusia ni leka hubungan kita dengan haiwan-haiwan liar ni. Aku ada terbaca beberapa artikal terhadap haiwan-haiwan liar ni ada pelbagai penyakit terutama yang terlepas ke bandar. Kenapa dan bagaimana haiwan ni boleh terkeluar dari habitatnya dan mendatangkan pelbagai penyakit?! 




Kalau kita renung semula semuanya berpunca dari kita juga. Disempadan antara habitat haiwan dan kawasan pembangunan manusia ini lah yang menjadi permulaan haiwan-haiwan liar ni mencari makanan sebab manusia juga yang bagi makanan. Alasannya adalah kasihan. Kalau dah start bagi makan esok lusa derang ni akan cari makanan kat sini selamanya! Ade beberapa keratan artikal juga aku nak share dengan korang sume:

Good Reasons Why You Shouldn’t Feed Wildlife.

  1. Providing an artificial food source causes adults to produce large families which the natural food supply can’t support. Overpopulation can lead to starvation and epidemics of disease, some of which are dangerous to humans.
  1. Animals have specialized diets and can die from the wrong foods. If a baby animal receives the wrong diet, even for a day or two, it can permanently damage developing bone and muscle. The wrong food can cause disease, mouth injuries, throat obstructions and death.
  1. Feeding causes wild animals to lose their natural fear of humans. Tamed wild animals can become an easy target, or the bold advances of a tamed wild animal can be misinterpreted as an “attack”.
  1. Feeding change behavior, often with catastrophic results. Feeding can cause death by preventing a species from migrating. It can also cause harmful interaction between species that usually don’t compete for food.
  1. You risk injury when you do not keep a respectful distance from wild animals. Wildlife can misinterpret your actions. They may not know where the food stops and your fingers begin. Once again, animals lose when people complain of being bitten or “attacked”.
  1. Providing food in residential areas (with the exception of birdseed feeders) often leads to property damage and unwelcome “house guests”. Sometimes people feed wildlife inadvertently when they leave pet food dishes outside or do not secure garbage.

SO IF YOU CARE ABOUT WILD ANIMALS, PLEASE DON’T FEED THEM.

No comments:

Post a Comment